Du er en influencer

I to uger var jeg influencer på Instagram. Det var i hvert fald, hvad jeg udnævnte mig selv som, da Corona-epidemien brød ud i Danmark. Da alt samvær flyttede fra det fysiske rum til det virtuelle rum, begyndte jeg, som så mange andre, at bruge meget mere tid på de sociale medier. De sociale medier blev min primære kontakt til omverdenen. Jeg besluttede, at jeg ikke ville forblive passiv forbruger, men være med til at dele ud af min hverdag og bidrage til strømmen af indtryk andre kan se, når de scroller igennem Instagram.

Derfor udnævnte jeg mig selv som influencer i to uger og postede løs på det sociale medie. Jeg fandt ud af, at mange af mine venner trofast så den ene story efter den anden, og at disse stories i senere samtaler blev referencer, som var det noget jeg havde fortalt dem om i en tidligere samtale. Det var ikke fordi mine stories var særligt exceptionelle, men fordi det er sådan man gør på de sociale medier – man følger med i hinandens liv. Det fik mig til at overveje, at de sociale medier også er et sted hvor jeg selv, er med til at influerer andre.

Frysekaffe, garn og surdej

De sociale medier er vinduer indtil hinandens liv. Vi bliver påvirket af det, vi ser hos hinanden. I løbet af foråret var mit feed fyldt med billeder af stikketøj, surdej og cremet Dalgona kaffe. Fordi jeg så det hos mine venner, fik jeg lyst til også at gøre det. Derfor har jeg købt mig fattig i garn, vagt en surdej til live og dræbt igen, og ihærdigt forsøgt at piske frysekaffe, sukker og vand sammen til en cremet kaffedrik for at finde ud af, at jeg ikke kan lide det.

Jeg bliver påvirket af det, jeg ser på Instagram. Og Jeg er ikke den eneste. Det blev tydeligt, da min Instagram-feed tirsdag d. 2. juni blev fyldt med sorte billeder og hashtagget ’blackouttuesday’. De mange posts blev lagt op som digital protest i kampen mod racismen i USA i forbindelse med mordet på Georg Floyd. Dem, der postede, var både mine veninder i USA, internationale superstjerner og studiekammerater fra København. Det er tydeligt at se, hvordan vi influerer hinanden på de sociale medier. Jeg oplever det selv igen og igen.

Når vi på den måde influerer hinanden, gør det os så ikke alle til influencere? Måske ikke influencere i populær forstand – som én, der har tusindvis af følgere, får tilsendt gaver og laver unboxing videoere. Men influencere i ordets oprindelige betydning, som en der påvirker. Når vi lægger noget op på Facebook, Instagram eller TikTok, påvirker vi dem, der ser det.

Dit liv er interessant

Som influencer influerer du dem, der følger dig. Du efterlader uundgåeligt et indtryk hos dem, der ser dine opslag. Det indtryk er med til at forme andre, fordi du igennem dit opslag udtrykker værdier og holdninger. I gymnasiet gik jeg i klasse med nogle musikere, der spillede med i et upcoming heavy metal band. Jeg lytter ikke selv til genren, men jeg syntes, det var spændende at følge med i hvad de oplevede, fordi jeg kendte dem. At følge mine klassekammerater på de sociale medier har været med til at forme min forståelse af hvad heavy metal-musikken. Det samme gælder for dig. Det, du fortæller om på de sociale medier, påvirker dine venners forståelse af det, du fortæller om. De sociale medier bliver altså en mulighed for at vise det, du er passioneret omkring, og give andre en større forståelse af det.
Ligesom jeg synes det var spændende at følge med i hvad der skete med deres band, tror jeg også dine venner synes det er spændende at følge med i det, der betyder noget for dig. Fordi de kender dig. Ligesom jeg ikke går op i heavy metal, går de måske heller ikke op i babyer, biler, tro, strik eller surdej, men det er interessant at følge med i, fordi det er dit liv, det handler om – så bare post løs!

Jesus på Instagram

På min Instagram deler jeg det, der begejstrer mig, og jeg håber at dem, der følger med, også må se det interessante i det. Derfor deler jeg billeder af min avokado-frokost, hjemmestrikkede trøjer og mine rejser rundt i verden. Jeg forsøger også at dele ud af min tro. Ligesom de andre ting begejstrer mig, begejstrer Jesus mig. Han er mit fundament. Jeg er glad for at leve hver dag med Jesus, og måske mine venner kan få en lille del i den glæde, når de ser mine opslag.

Men jeg synes, det kan være svært at dele om tro på Instagram. Det ikke er så normalt at gøre. Jeg har alligevel lyst til at gøre det, fordi Jesus kalder de kristne, til at være lys i verdenen.

I Bibelen siger Jesus:

”I er verdens lys. En by, der ligger på et bjerg, kan ikke skjules. Man tænder heller ikke et lyst og sætter det under en skæppe, men i en stage, så det lyser for alle i huset. Således skal jeres lys skinne for mennesker, så de ser jeres gode gerninger og priser jeres fader, som er i himlene.” (Matt. 5, 14 – 16).

Jesus siger, at kristne er verdens lys. Ligesom et lys ikke skal gemmes i skyggen af andre møbler, men ud i rummet så det kan lyse klart, er kristne kaldet til at skinne deres lys klart, så verden kan se det. Verden i dag er ikke kun fysisk, den er også virtuelt. Verden er også på de sociale medier. Derfor tror jeg, man som kristen også bør overveje, hvordan lyset skinner på de sociale medier også.

”Kristus kalder os til at følge ham i hele vores liv og at arbejde i Åndens kraft, hvor som helst han arbejder, når som helst han arbejder”, siger professor i teologi på Yale University Miroslav Volf. Kristne er kaldet til at følge Jesus igennem ledelse af Helligånden derhen, hvor Jesus arbejder. Jeg er overbevidst om, det også er på Instagram. Jeg tror, det gør en forskel for andre, når jeg sætter ord på hvem Jesus er. Ligesom min forståelse af heavy metal blev formet af mine klassekammerater, tror jeg også, at mine venners forståelse af Jesus bliver formet af det, jeg fortæller om min tro.

Vi kan influere hinandens syn på tro igennem de sociale medier. Vi har ikke ansvaret for andres tro, men vi kan blive brugt af Gud i det, han allerede har gang i. Hvis du er nysgerrig på hvordan, så spørg Helligånden, om der er noget han gerne vil sige til nogle i dit fællesskab i dag, og så turd gøre det, der falder dig ind. Man ved aldrig, hvad det kan føre til. Tænk engang, hvis den story der gør sig bemærket i din vens feed i morgen er den, der handler om Gud.